Privatnost
Kratko i jasno: šta se dešava sa slikama i podacima koje ostaviš kod nas.
Ažurirano 1. novembra 2026.
- Ko vidi slike
Domaćin albuma. Gosti vide samo svoje slike, osim ako domaćin poslije događaja ne podijeli album. Albumi nisu javni i ne pojavljuju se na pretraživačima.
- Šta se briše prije slanja
Lokacija (GPS) i ostali podaci koje telefon upisuje u sliku. Slika se obradi na tvom telefonu prije nego što krene na server.
- Koliko se čuvaju
Besplatni album 30 dana; Osnovni 3, Standard 12, a Premium 24 mjeseca od datuma događaja. Domaćin može produžiti čuvanje. Kad album istekne, slike, snimci, poruke (i glasovne i video poruke), slika za QR karticu, gosti i odgovori na pozivnicu se trajno brišu. Poruke zapečaćene u vremenskoj kapsuli i do 12 slika u njoj čuvaju se odvojeno, do mjesec dana nakon što se kapsula otvori (godinu dana nakon događaja), pa se i one brišu.
- Vremenska kapsula
Uz Standard i Premium gost može poruku (pisanu, a uz Premium i glasovnu ili video) zapečatiti za godinu dana nakon događaja. To bira sam, za svaku poruku posebno. Zapečaćenu poruku do tada ne vidi niko, ni domaćin: ne pojavljuje se ni u albumu ni na ekranu u sali. Kad gosti više ne mogu slati, u kapsulu kopiramo do 12 slika iz albuma (verzije za prikaz na ekranu, bez skrivenih slika). Kapsula se čuva odvojeno od albuma, pa ostaje i kad album istekne. Godinu dana nakon događaja domaćin dobije mail s privatnim linkom, a mjesec dana nakon toga poruke, snimci i slike iz kapsule se trajno brišu. Prijavljeni sadržaj može pregledati i obrisati administrator.
- Kako obrisati
Svoju sliku možeš obrisati sam, s istog telefona: otvori je u albumu i izaberi Obriši. Domaćin može obrisati bilo koju sliku, odgovor ili cijeli album.
- Gosti
Gosti se ne prijavljuju. Telefon dobije nasumičnu oznaku u kolačiću, samo da bi prepoznao tvoje slike i odgovore. Ime je opciono.
- Pozivnica i potvrda dolaska
Ako odgovoriš na pozivnicu, mladenci vide ime, da li dolaziš, ime pratnje, broj i godine djece i tvoju poruku. Godine djece služe samo za planiranje (sala, meni) i ne vidi ih niko osim domaćina.
- Pronađi moje slike
U podijeljenom albumu s Premium paketom gost može selfijem potražiti slike na kojima je. To je opciono i pokreće ga samo gost. Prepoznavanje lica radi isključivo na gostovom telefonu: selfie se ne šalje nama ni bilo kome drugom, a ni opisi lica (brojevi koje telefon izračuna iz selfija i umanjenih slika albuma). Mi ih ne primamo i ne čuvamo. Da bi sljedeća pretraga bila brža, telefon opise lica iz albuma pamti samo u svom pregledniku, i gost ih može obrisati jednim dugmetom. Modeli za prepoznavanje dolaze s našeg sajta, ne od trećih strana.
- Domaćin i nalog
Za nalog čuvamo mail i lozinku. Lozinku čuvamo samo kao kriptografski otisak (hash), ne u čitljivom obliku. Mail koristimo za prijavu, potvrde uplata i obavijesti o albumu, ne za reklame.
- Plaćanje
Kartice obrađuje Lemon Squeezy kao prodavac (Merchant of Record); mi ne vidimo ni ne čuvamo podatke kartice. Od uplate čuvamo iznos, paket i referencu narudžbe.
- Ko još obrađuje podatke
Cloudflare (hosting, baza i čuvanje slika), Lemon Squeezy (plaćanje karticom) i Resend (slanje mailova). Podatke ne prodajemo i ne dijelimo za reklame.
- Tvoja prava
Možeš tražiti uvid u svoje podatke, ispravku ili brisanje naloga i albuma. Piši na info@qralbum.ba.